Rivning för framtiden

Rivningen av delar av block 4 (avsvavlingsanläggningen) på Mälarenergis kraftvärmeverk i Västerås har pågått en tid men det är först nu man ser att det verkligen händer.

Entreprenören använder sig bland annat av en 50-tons höjdrivare, som med sin sax på 7,5 ton klipper stålbalkar på 35 meters höjd. I bild till vänster ser vi Mälarenergis projektledare Ellinor Engvall framför saxen. Via personkorgen på 60 meters höjd, till höger i bild, utförs förberedande arbeten inför lossgörning och senare nedlyft av rökgaskanaler.

Wescon har varit med i förprojekteringen och genomfört byggnadsundersökningar. Vi har också bidragit till delar av förfrågningsunderlaget och arbetsmiljöplanen, berättar Martin Schill, uppdragsledare. Under den pågående entreprenaden som väntas pågå till årsskiftet så agerar Wescon beställarstöd och utför miljökontroll.

Lär känna Martin Schill

• Vad jobbar du med just nu?
Uppdragsledare och beställarstöd i flera rivningsentreprenader i vilka vi tidigare undersökt och tagit fram förfrågningsunderlag till upphandling. Har i dagarna även levererat handlingar till en ombyggnation som ska Svanen certifieras.

• Hur länge har du varit aktiv i branschen?
Ca 15 år

• Hur länge har du jobbat på Wescon?
5 år

• Vilken utbildning har du?
Byggprogrammet

• Vad gör du efter jobbet en vanlig onsdag?
Då är jag med vår minsting på fotbollsträning

• Vad är det bästa med att jobba på Wescon?
Kollegorna, kunderna och variationen på uppdrag

• Hur stylar du Wesconlila?
På padelbanan

• Vad skulle du göra om du vann en miljon?
Åka på en längre semester

• Vad är ditt bästa miljötips?
Handla närproducerat när möjlighet finns

• Avslutningsvis, vad har du för favoritgodis?
Naturgodis med lakritssmak, har även en dragning till burkchampinjoner

Affärsområdet MKB och tillstånd växer så det knakar

Har du omkring 5 års arbetslivserfarenhet av exempelvis myndighetsarbete eller konsultverksamhet inom miljöområdet? Letar du efter en ny utmaning där du får bidra till viktig samhällsutveckling och bli del av ett engagerat och kompetent team, där hållbarhet och utveckling står i fokus? Då är det här rollen för dig!

Vi söker nu en till medarbetare till affärsområdet MKB och tillstånd. Läs mer om tjänsten här.

Varmt välkommen med din ansökan!

Wescon på Battelle

Under veckan deltar Wescon på Battelle, Chlorinated Conference 2022 i Palm Springs, USA.

För oss är det viktigt att vara på plats för att ta del av det senaste inom förorenade områden.

Det är en del av vår omvärldsbevakning. Vi tar hem ny teknik för såväl provtagning som för åtgärder av föroreningar. Närvaron ger oss möjlighet att skapa internationella kontakter och viktigast av allt att kalibrera så vårt arbete har rätt nivå jämfört med resten av världen.

Kompetensutveckling för bättre tillsyn

Länsstyrelserna i Mälarlänen (Stockholm, Örebro, Gotland, Dalarna, Västmanland och Södermanland) arbetar kontinuerligt med utbildningsinsatser för handläggare och miljöinspektörer som bedriver tillsyn av förorenade områden.

Årets tema för utbildning var momenten provtagning och riskbedömning i efterbehandlingsprocessen. I den två dagar långa utbildningen deltog omkring 250 personer som arbetar med tillsyn inom förorenade områden.

Petter Wetterholm från Wescon tackade självklart ja när han blev tillfrågad att medverka i utbildningen.

– Vi bidrar gärna med vår expertis för kompetensutveckling inom branschen som i det här fallet bidrar till ännu bättre tillsyn. I slutändan leder det till åtgärder av förorenade områden, så att det inte längre utgör hot mot människor eller miljö, säger Petter.

Fokus under första dagen var provtagning. Petter berättade om olika provtagningsmetoder och vad som är viktigt att tänka på vid provtagning för att resultatet ska visa de faktiska förhållandena på platsen. Han förmedlade också vikten av att förbereda en undersökning genom att ta fram ett provtagningsprogram med en konceptuell modell, baserat på den kunskap som finns om platsen.

Termisk behandling av lösningsmedel

Förorening av klorerade lösningsmedel från småindustri med armaturtillverkning åtgärdas i Köping.

Åtgärden består av en kombination av ytlig schakt och termisk behandling djupare i marken. Nu pågår den termiska behandlingen av klorerade lösningsmedel (främst TCE) i de djupare lerlagren. Termisk behandling innebär att marken där aktuella föroreningar finns värms upp till aktuella ämnens kokpunkt. Föroreningarna kan då extraheras till ytan där de omhändertas i en reningsanläggning. På fotot syns brunnar som installerats i marken för tillförsel av värme, temperaturmätningar samt extraktion av föroreningar.

Sedan 2017 har Wescon arbetat med utredningar inom fastigheten Grönsiskan 35 i Köping. Wescon har inför saneringen utfört undersökningar för avgränsning av föroreningen genom bland annat sonic och MiHPT provtagning. Underlaget har använts för projektering av den pågående totalentreprenaden.

Då fastigheten ska exploateras med bostäder utförs efterbehandlingsarbetena med bidragsmedel från Naturvårdsverket för bostadsbyggande.

Följ oss och vår vardag på LinkedIn!